Lars Djernes fordeler sin arbejdstid mellem Regionshospitalet Viborg og Silkeborg. Foto: Agata Lenczewska-Madsen
28-04-2025
Speciallæge i anæstesi, Lars Djernes, arbejder både i Silkeborg og Viborg. Han er på den måde med til at dele viden og erfaringer på tværs af matriklerne i Hospitalsenhed Midt.
Lars Djernes er speciallæge i anæstesi. Siden nytår har han delt sin arbejdstid mellem Operation og Intensiv samt Center for Planlagt Kirurgi på henholdsvis Regionshospitalet Viborg og Silkeborg.
En dag om ugen er han på operationsgangen i Silkeborg, hvor en række nøje planlagte operationer er på programmet. Det kan for eksempel være skulder- og knæoperationer. Som anæstesilæge sørger han for, at patienten er bedøvet under operationen, og efter operationen vågner op med så få smerter som muligt.
- Jeg har været speciallæge i Operation og Intensiv i fire år og var begyndt at bruge mine fritid på at sparre med og lære af kollegerne i Silkeborg. Via cheflægen i Center for Planlagt Kirurgi, Vibeke Bladt, opstod tanken om, at jeg kunne arbejde på to matrikler, siger Lars Djernes.
Øver håndværket
Lars Djernes er ansat i en deltidsstilling på Regionshospitalet Viborg, og derfor var der luft til, at han kunne arbejde de sidste 20 procent i Silkeborg, hvor der er en større mængde planlagte operationer end i Viborg.
I Silkeborg dykker han ned i sin store interesse for regional anæstesi, som handler om at bedøve dele af patientens krop. Det vil sige de nerver, som er relevante for netop den type operation, som patienten skal gennemgå.
- Det er tilfredsstillende for mig, fordi det i så høj grad er et håndværk at kunne udføre regional anæstesi effektivt og sikkert hver gang. Ofte kan det anvendes som alternativ til at bedøve hele kroppen - og det kræver lægefaglig specialisering, siger Lars Djernes.
I Operation og Intensiv på Regionshospitalet Viborg er der også et højt fagligt niveau inden for regional anæstesi, men arbejdet består desuden af mange akutte opgaver og giver derfor en mere varieret og ofte uforudsigelig arbejdsdag.
En slags brobygger
Med delestillingen i Hospitalsenhed Midt får Lars Djernes, hvad der for ham er det bedste fra to hospitaler.
- Akutte opgaver gør, at jeg skal bruge min faglighed mere kreativt, mens planlagte operationer giver større mulighed for at få hele forløbet med patienterne. Jeg møder dem for det meste inden operationen, ser dem altid efter operationen og følger dem også til dørs ved udskrivelse samme dag, siger Lars Djernes.
Ved at fordele sin arbejdstid mellem Operation og Intensiv i Viborg samt Center for Planlagt Kirurgi i Silkeborg kan Lars Djernes også være med til at dele viden mellem de to matrikler.
- Han er blevet en slags brobygger mellem operationsgangene i Silkeborg og Viborg, og der er meget at hente i at udveksle erfaringer med hinanden. Selv om vi er en del af den samme hospitalsenhed, så vil der altid være forskelle i måden at arbejde på, og det kan være lærerigt for begge parter, siger konstitueret cheflæge i Center for Planlagt Kirurgi, Vibeke Bladt.
Cheflæge i Operation og Intensiv i Viborg, Toke Ravn, er enig.
- For unge speciallæger er der en stor læring i at søge faglig sparring og kompetenceudvikling på tværs af vores matrikler i Hospitalsenhed Midt. På den måde kan de få oparbejdet en masse brugbar erfaring, siger Toke Ravn.
Yderligere er der den lavpraktiske fordel, at Lars Djernes sparer tid ved at arbejde én dag i Silkeborg.
- Silkeborg ligger tættere på min bopæl i Aarhus end Regionshospitalet Viborg. Jeg skal derfor bruge en time mindre på transport den pågældende dag, og det gør en væsentlig forskel for mig, siger Lars Djernes.
Lars Djernes føler, at han får det bedste fra to hospitaler. Foto: Agata Lenczewska-Madsen